00
Dni
00
Ur
00
Minut
00
Sekund

Izkoristi Black Friday ponudbo!

Brezplačna poštnina nad 50€

Kako varovati kožo pred alergijo na cvetni prah?

Spremembe v okolju, kot so temperatura, vlažnost in izpostavljenost sevanju sonca, imajo pomemben vpliv na kožo, njene funkcije in strukture. Znanstvene študije so pokazale, da se s spremembo letnih časov spreminjajo tudi fiziološke lastnosti kože.

Ko zima počasi odpira vrata pomladi, se ne spreminja le narava okoli nas, temveč tudi potrebe naše kože. V hladnih zimskih mesecih je naša koža izpostavljena ostrim vremenskim razmeram – mrazu, vetru in suhemu zraku v ogrevanih prostorih, kar lahko vodi v izsušeno povrhnjico, rdečico in občutljivost kože. Zimska nega je zato osredotočena na intenzivno vlaženje, obnovo lipidne bariere kože in zaščito pred mrazom. Priporočajo se bogate kreme, hranljive maske in serumi, ki koži vračajo elastičnost in mehkobo.

Ko pa se dnevi daljšajo in narava znova ozeleni, naša koža potrebuje drugačno nego. Pomlad prinaša s seboj toplejše vreme in več vlage v zraku, kar naši koži omogoča, da se vlaži s pomočjo relativne vlage iz ozračja. Pomladanska nega je zato usmerjena v lažje teksture na vodni osnovi, ki zamenjajo bolj okluzivne, zimske teksture.

Poudarek je na zaščiti kože pred sevanjem sonca ter preprečevanju in zmanjševanju nastanka fotopoškodb na koži. S tem namenom vključujemo v nego antioksidante ter zaradi daljše izpostavljenosti sevanju sonca (daljši dan, več časa preživetega na prostem) posebno pozornost namenimo naboru izdelkov za zaščito kože pred sevanjem sonca. Višino zaščitnega faktorja prilagajamo glede na izpostavljenost kože soncu. 

Alergija na cvetni prah

Pomlad prinaša vremenske spremembe, a tudi alergijo na cvetni prah. Ko narava prebudi svojo barvitost in raznolikost, se v zraku poveča prisotnost cvetnega prahu, kar lahko vpliva na kožo, zlasti pri osebah z občutljivo kožo ali nagnjenostjo k alergijskim reakcijam. Pomladanska nega kože zato ni le rutina ohranjanja lepote in zdravja kože, ampak tudi strateški pristop k zmanjševanju vpliva cvetnih alergenov na kožo.

V tem času je še posebej pomembno posvetiti pozornost izbiri ustreznih negovalnih izdelkov, ki kožo ne samo pomirjajo in vlažijo, ampak tudi krepijo njeno zaščitno bariero proti zunanji dražljajem. Z uporabo nežnih čistil, vlažilnih krem brez dišav, antioksidantov in širokospektralne zaščite pred soncem lahko učinkovito zmanjšamo draženje, rdečico in druge simptome zaradi alergije na cvetni prah.

Pomladanska nega kože tako postaja ne le osnova za ohranjanje lepote in zdravja, temveč tudi priložnost za aktivno zmanjševanje negativnega vpliva alergije na cvetni prah na našo kožo, omogoča nam, da v polnosti uživamo v lepotah pomladi, ne da bi pri tem trpela naša koža.

Cvetni alergeni lahko pomembno vplivajo na kožo, zlasti v pomladanskem času, ko je cvetenje rastlin na vrhuncu. Za ljudi z alergijami ali občutljivo kožo to obdobje prinaša dodatne izzive pri negi kože. Cvetni prah in drugi alergeni v zraku lahko povzročijo različne kožne reakcije, kot so

·         rdečica,

·         srbenje,

·         izpuščaji in

·         ekcemi 

Razumevanje, kako cvetni alergeni vplivajo na kožo, je ključnega pomena za sestavo nege, ki pripomore k zmanjševanju alergije na cvetni prah. Da bi zmanjšali vpliv cvetnih alergenov na kožo, je pomembno prilagoditi nego kože na naslednje načine:

  1. Redno čiščenje kože: Redno umivanje obraza in telesa pomaga odstraniti alergene, ki se zadržujejo na koži. Uporabite nežne čistilne izdelke, ki ne bodo dodatno dražili kože.
  2. Oblačila in dodatki: Po bivanju na prostem se preoblečite in stuširajte, da odstranite alergene s kože in las.
  3. Omejevanje izpostavljenosti: Kolikor je mogoče, se izogibajte dolgotrajni izpostavljenosti alergenom na prostem, še posebej v dneh z visoko koncentracijo cvetnega prahu.
  4. Obnova bariere: Izdelki, ki pomagajo obnoviti bariero kože in zmanjšati izsušenost povrhnjice, ki jo lahko povzroči ali poslabša izpostavljenost alergenom. Izberite izdelke, ki so hipoalergene in brez dišav.
  5. Zaščita kože: Uporabite fizično zaščito, kot so oblačila in kape, da zmanjšate izpostavljenost kože alergenom, ko ste zunaj. Prav tako je pomembno uporabljati izdelke za zaščito kože pred sevanjem sonca, saj sevanje sonca reakcijo na cvetni prah samo poslabša.
  6. Izogibanje znanim alergenom: Če veste, na kateri cvetni prah ali rastline ste alergični, se jim poskušajte čim bolj izogniti.
  7. Čiščenje notranjega zraka: Uporaba čistilnikov zraka z visoko učinkovitostjo pri zajemanju delcev (HEPA) filtrirnih sistemov v zaprtih prostorih lahko zmanjša količino alergenov v zraku.
  8. NE menjajte rutine: sezona cvetnih alergenov je najslabši čas za uvajanje novih izdelkov, še posebej aktivov.

Pomen antioksidantov v pomladni negi

Mreža antioksidantov kože je ključna za zaščito pred oksidativnim stresom in poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali iz okolice. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo poškodbe celic, beljakovin in DNK, kar vodi do prezgodnjega staranja, vnetja in različnih motenj kože.

Oksidativni stres nastane, kadar je ravnotežje med prostimi radikali in sposobnostjo telesa, da se z antioksidanti obrani pred njimi, porušeno. Zato je zagotavljanje zadostne količine antioksidantov preko prehrane in ustrezne nege kože izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in mladostnosti kože.

  1. Endogeni antioksidanti: Encimski antioksidanti, kot so superoksid dismutaza (SOD), katalaza in glutation peroksidaza, ter neencimski antioksidanti, kot so glutation, koencim Q10 (ubikinon), alfa-lipoična kislina in vitamini C in E, neposredno nevtralizirajo proste radikale ali regenerirajo druge antioksidante po njihovi oksidaciji.
  2. Eksogeni antioksidanti: Vključevanje vitaminov C in E, izvlečkov rastlin, polifenolov in karotenoidov v prehrano in nego kože zagotavlja dodatno zaščito pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Ti antioksidanti so še posebej pomembni spomladi, ko se poveča izpostavljenost sevanju sonca. Sevanje sonca namreč znatno poveča nastanek prostih radikalov na koži, kar lahko vodi do poškodb kože.
 

Z ustreznim vnosom antioksidantov preko prehrane in nege kože lahko znatno zmanjšamo škodljive učinke sevanja sonca. Pomlad je zato ključni čas, ko moramo še posebej poskrbeti za povečan vnos antioksidantov, saj so ti ključni del pomladne nege za ohranjanje zdrave, mladostne in sijoče kože. Vključitev sadja, zelenjave in drugih virov antioksidantov v prehrano ter uporaba kakovostnih izdelkov za nego kože, obogatenih z antioksidanti, je bistvena za zaščito kože pred negativnimi vplivi okolja in ohranjanje njene vitalnosti.

Silikoni in nega kože pomladi

Silikoni v negi kože igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju zaščite, še posebej v obdobju pomladi, ko je koža izpostavljena specifičnim izzivom, kot je alergija na cvetni prah. Njihova edinstvena molekularna struktura ne samo da zagotavlja izjemno termično stabilnost, ampak tudi učinkovito ščiti kožo pred zunanji vplivi, ki lahko povzročajo draženje in alergijske reakcije.

Zakaj so silikoni priporočljivi za nego občutljive kože spomladi?

  1. Zaščitna pregrada proti cvetnemu prahu: Silikoni tvorijo nevidno, a učinkovito pregrado na površini kože, ki preprečuje neposreden stik s cvetnim prahom in drugimi alergeni. Ta zaščitna pregrada pomaga zmanjšati tveganje za alergijo na cvetni prah in draženje, ki sta pogosta v času cvetenja.
  2. Ohranjanje vlage in zaščita pred temperaturnimi spremembami: Zaradi svoje termične stabilnosti silikoni zagotavljajo, da izdelki za nego kože ohranjajo svoje lastnosti in učinkovitost ne glede na temperaturne spremembe, ki so značilne za prehodna obdobja, kot je pomlad. To je še posebej pomembno za občutljivo kožo, ki je nagnjena k rdečici in lahko negativno reagira na temperaturne spremembe.
  3. Prijetna senzorika in udobje pri uporabi: Izdelki, ki vsebujejo silikone, pogosto nudijo prijeten, nemasten občutek na koži, kar povečuje udobje pri uporabi. To je še posebej pomembno v spremenljivih vremenskih razmerah pomladi, ko lahko koža potrebuje dodatno nego in zaščito.

Pomembnost termične stabilnosti silikonov

Termična stabilnost silikonov pomeni, da izdelki za nego kože na silikonski osnovi ne izgubijo svoje učinkovitosti niti pri nizkih niti pri visokih temperaturah. Nasprotno pa so emulzije na vodni osnovi bolj občutljive na temperaturne spremembe, kar lahko vpliva na njihovo stabilnost in učinkovitost. To je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože, še posebej za tiste z občutljivo kožo, ki je nagnjena k alergijam na cvetni prah.

Nega kože pri alergiji na cvetni prah

Alergija na cvetni prah lahko močno vpliva na naše počutje, še posebej pa na stanje kože, ki je neposredno izpostavljena okoljskim alergenom. Za tiste, ki se soočajo s tovrstno občutljivostjo, je ključnega pomena izbor pravih negovalnih izdelkov. Pri AIKON-u smo razvili posebne izdelke, ki pomagajo zaščititi in obnoviti kožo v času največjega cvetenja.

Barrier Safe Cleanser
Recovery Serum Plus
Homestasis Complex SPF25

Recovery Serum Plus: Naš ‘must-have’ izdelek za pomlad, ko je cvetni prah najbolj intenziven. Serum
vsebuje silikone, omega maščobne kisline in protivnetne sestavine, ki krepijo kožno bariero in delujejo kot zaščitni plašč. To je še posebej pomembno, ko je kožna bariera oslabljena in ne more učinkovito opravljati svoje obrambne vloge.Recovery Serum Plus tako pomaga pri ohranjanju funkcionalne bariere in preprečevanju vdora alergenov.

Barrier Safe Cleanser: Priporočamo ga za dnevno čiščenje, saj nežno odstrani nečistoče brez dodatnega draženja kože. Čiščenje s tem izdelkom enkrat na dan je dovolj, saj preveč pogosto
čiščenje lahko poškoduje kožno bariero, kar je pri občutljivi koži v času aktivnega cvetenja in izpostavljenosti alergenom nezaželeno.

Homeostasis Complex SPF 25: Za zaščito pred sevanjem sonca, ki lahko dodatno draži kožo, je nujno potrebna uporaba zaščitnega izdelka z zadostnim faktorjem. Naš Homeostasis Complex SPF
25 ne samo ščiti pred soncem, ampak s svojimi sestavinami tudi pomaga ohranjati stabilnost kože.

 

Z izbiro pravih izdelkov in smotrno nego lahko učinkovito zmanjšate vpliv cvetnega prahu in
drugih spomladanskih alergenov na kožo. Naj AIKON izdelki poskrbijo, da bo vaša koža tudi v pomladnih mesecih zdrava in zaščitena.

Zaključek

Izbira izdelkov za nego kože, še posebej za občutljivo kožo v obdobju, ko je izpostavljena alergijam na cvetni prah, je bistvenega pomena. Silikoni ponujajo številne prednosti, od zaščitne pregrade do termične stabilnosti, kar jih dela idealne za uporabo v takšnih pogojih.

Vendar je pomembno poudariti, da je izbira pravih izdelkov odvisna od posameznikovega tipa kože in specifičnih potreb. Priporočljivo je posvetovanje s strokovnjakom za kožo, da se zagotovi najboljša možna nega in zaščita kože v vseh letnih časih.

Kazalo

Deli članek s prijatelji