00
Dni
00
Ur
00
Minut
00
Sekund

Izkoristi Black Friday ponudbo!

Brezplačna poštnina nad 50€

Milije – kako jih odstraniti in preprečiti nastanek?

Spremembe v okolju, kot so temperatura, vlažnost in izpostavljenost sevanju sonca, imajo pomemben vpliv na kožo, njene funkcije in strukture. Znanstvene študije so pokazale, da se s spremembo letnih časov spreminjajo tudi fiziološke lastnosti kože.

Kakšni so simptomi milij? 

Milije so majhne ciste, običajno bele ali rumene barve. Na otip so trde, neboleče in ne srbeče. V večini primerov ljudi moti videz milij, sploh kadar se pojavijo v večjem številu in so na vidnih mestih.

Male ciste se običajno pojavijo na zgornjih vekah, okoli oči, licih, čelo, nos in v notranjosti ust. Lahko pa jih najdemo tudi na drugih delih telesa, na primer na trupu ali genitalijah. So trdovratne za odstranitiev in pri odraslih osebah lahko ostanejo na koži več let. Pri novorojenčkih izginejo v parih tednih.

Kaj povzroča milije? 

Vzroki nastanka milij se pri novorojenčkih, starejših otrocih in odraslih razlikujejo.

Novorojenčki 

Vzrok milij pri novorojenčkih ni znan. Zaradi videza belih bunkic nad površino kože se pogosto  zamenjuje z otroškimi aknami, katere nastanek sprožijo materini hormoni. Za razliko od otroških aken milije niso vnete ali otekle. Dojenčki, ki imajo milije, se običajno rodijo z njimi, medtem ko se otroške akne pojavijo šele od dva do štiri tedne po rojstvu.

Starejši otroci in odrasli 

Pri starejših otrocih in odraslih so milije običajno lahko povezane z neko vrsto poškodbe kože ali genetesko predispozicijo za njihov nastanek.

Vrste poškodb, ki lahko povzročajo milije:

  • mehurji zaradi kožnega obolenja, kot je epidermolysis bullosa (EB), cicatricial pemphigoid ali porphyria cutanea tarda (PCT)
  • kontaktne alergijske reakcije, ki po stiku s povzročiteljem, npr. strupenim bršljanom, povzročijo mehurje
  • opekline
  • dolgotrajne poškodbe kože nastale zaradi sevanja sonca
  • dolgotrajna uporaba steroidnih krem
  • ozmetični postopki na obrazu, kot sta dermoabrazija ali laser

 

Vzrok za nastanek milij je lahko tudi nepravilna sestava izdelkov za nego kože. Določene sestavine v izdelkih lahko pri ljudeh, ki imajo genetesko predispozcijo za nastanek milij okoli oči in na obrazu, stanje poslabšajo.

 

Vrste milij   

Vrste milij so razvrščene glede na starost, pri kateri se pojavijo in na vzrok nastanka. Razvrščamo jih v primarne ali sekundarne kategorije.

  • Primarne milije nastanejo neposredno, ko se keratin ujame pod površino kože. Ciste se lahko pojavijo okoli vek, na čelu in na genitalijah. Primarne milije lahko izginejo v nekaj tednih ali trajajo več mesecev.Te ciste se običajno pojavijo na obrazih dojenčkov ali odraslih.
  • Sekundarne milije se razvijejo zaradi poškodbe kože, na primer po poškodbi, opeklini ali mehurju.

Obstajajo različne vrste milij, kot so: 

  • Neonatalne milije: neonatalne milije so primarne milije pri novorojenčkih.  Izražajo se kot bele ciste na dojenčkovi koži. Najpogosteje se pojavijo na nosu, lahko pa tudi na lasišču, obrazu, zgornjem delu trupa in ustih. Ta vrsta milij je prisotna ob rojstvu in izgine po nekaj tednih.
  • Primarne milije: Primarne milije so majhne ciste, ki so pogosto pojavijo na vekah, čelu, licih ali genitalijah. Prizadenejo tako otroke kot odrasle.
  • Sekundarne milije (travmatične milije): Sekundarne milije so majhne ciste, ki se pojavijo po poškodbi kože zaradi opeklin, izpuščajev, mehurjev ali izpostavljenosti sončni svetlobi. Ciste lahko postanejo razdražene, zaradi česar postanejo rdeče ob robovih in bele v sredini.
  • Juvenilne milije: Juvenilne milije so ciste, katerih vzrok je dednost. Lahko se pojavijo ob rojstvu ali pa se izrazijo kasneje v življenju.
  • Milia en plaque: je redka vrsta milije, ki najpogosteje prizadene ženske med 40. in 60. letom starosti. Pojavi se lahko pri odraslih in otrocih ne glede na starost in ni omejena na spol. Milije se združijo na površini kože v plake, običajno za ušesi, na vekah, na licih ali čeljusti. To stanje je običajno povezano z genetskimi ali avtoimunskimi kožnimi boleznimi, kot sta diskoidni lupus ali lichen planus.
  • Več eruptivnih milij: Je zelo redko stanje.  Skupine cist se tvorijo več tednov do mesecev na obrazu, nadlahteh in zgornjem delu trebuha. Lahko srbijo.
  • Milije, povezane z zdravili ali izdelki: na mestu nanosa steroidne kreme se lahko pojavijo milije na koži. V večini je to zelo redek stranski učinek kreme.

 

Katere kozmetične sestavine povzročajo milije? 

Sestavine izdelkov za nego kože in ličil lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo milije. Če imate kožo, nagnjeno k milijam, se izogibajte naslednjim sestavinam:
  • parafin
  • petrolej
  • lanolin
 

Kako lahko preprečim milije? 

Večine primerov milij ne morete preprečiti, zlasti neonatalnih milij ( pri novorojenčkih). Tveganje za razvoj določenih vrst milij, ki se pojavijo pozneje v življenju, lahko zmanjšate tako, da se izogibate:

  • pretiranemu izpostavljanju soncu
  • agresivnim čistilnim sredstvom za obraz in prepogostim pilingom
  • uporabi topikalnih steroidov dlje, kot je predpisano
  • okluzivnim in komedogenim kozmetičnim izdelkom, ki lahko stanje
    poslabšajo
 

Ali lahko milije odpravimo? 

Odprava milij pri dojenčkih ni potrebno. Ciste običajno izginejo v nekaj tednih.

Pri starejših otrocih in odraslih bodo milije izginile v nekaj mesecih. Če  nas nas motijo, jih lahko odpravimo na več načinov.

Poznamo cca. 7 postopkov za odstranjevanje milij 

  • Krioterapija

S tekočim dušikom zamrznejo milijo. To je najpogosteje uporabljena metoda odstranjevanja.

  • Odstranjevanje vrhnjega »pokrova« milije s sterilno iglo

S sterilno iglo predremo milijo previdno in vzporedno z kožo ter odstranimo vsebino. Če tega nismo vešči, poiščemo pomoč strokovnjaka, saj lahko z napačnim prebadanjem milije, kljub temu da je površinska, povzročimo brazgotino ali infekcijo kože.

  • Retinoidi

Izdelki, ki vsebujejo vitamin A, pomagajo pri luščenju kože in odpirajo pore.

  • Kislinski pilingi

Kislinski pilingi povzročijo, da se prva plast kože odlušči in obnovi.

  • Laserska ablacija

Majhen laser se osredotoči na prizadeta območja in odstrani ciste.

  • Diatermija.

Postopek, pri katerem se z električno inducirano visoko vročino uniči ciste.

  • Kirurška odstranitev

Ciste kirurško postrgajo in uničijo.

 

5 ključnih nasvetov za preprečevanje nastanka milij 

  1. Ne stiskajte milij, še posebej ne pri otrocih.
  2. Poskrbite, da obraz redno čistite z nežnimi čistilci. kot je Aikon Barierr Safe CleanserNe glede na tip kože, zadostuje čiščenje  kože 1 x dnevno in sicer zvečer. Zjutraj kožo nežno očistimo samo s tonikom, spiranju z vodo se izogibamo. Aikonov pH Balance Solution tonik vsebuje laktično kislino, ki skupaj z nižjo pH vrednostjo izdelka obnavlja kožo in s tem preprečuje ujetje keratina pod povrhnjico in s tem nastanka milj. Prepogosto čiščenje kože povzroča pretirano poroževanje kože. S tem se povečajo možnosti, da se keratin ujame pod povrhnjico in nastane milija.
  3. Poskrbite, da so pore odprte. Zastoj celic in nečistoč v pori lahko prav tako povzroči nastanek milj. Aikonova čistilna sredstva Barrier Safe Cleanser in pH Balance tonik nežno, a temeljito očistita kožo. Sta nekomedogena, kar pomeni, da ne mašita por. Laktična kislina preprečuje poroževanje in zapiranje por. Alantoin, cink, fiziološka raztopina in visoka koncentracija bepantenola delujejo vlažilno in protivnetno
  4. Naredite nežen piling. Piling odstrani nakopičene odmrle celice iz površine kože in prepreči zaprtje pore. Priporočam blage kislinske ali encimske pilinge. Mehanske pilinge odsvetujem, saj se lahko majhni mehanski delci ujamejo v poro in povzročijo nastanek aken in milj.
  5. Vsakodnevno uporabljajte dnevno kremo za zaščito pred sevanjem soncaAikon Homeostasis Complex  SPF 25 je nekomedogena in nealergena zaščita pred sevanjem sonca. Ne maši por in ne draži oči. Vsak dan jo lahko brezskrbno uporabljate tudi tiste uporabnice, ki vam izdelki za zaščito pred sevanjem sonca dražijo oči.

 

Z domačo nego lahko uspešno preprečite nastanek milij ter zmanjšate in omilite že nastale.

AIKON trojček za preprečevanje nastanka in odstranjevanje milij: 

Priporočamo Aikon Advanced Skin Therapy trojček za preprečevanje nastanka in odstranjevanje milij:

Barrier Safe Cleanser: blago čistilo, ki kože ne izuši in ne poškoduje povrhnjice. Pore očisti in odpre ter kožo vlaži že v fazi čiščenja.

pH Balance Solution; preprečuje poroževanje kože in zapiranje por. Obnavlja kožo in spodbuja normalno luščenje ter uravnava njen mikrobiom.

Homeostasis Complex SPF 25: nekomedogena in nealergena dnevna krema s širokospektralno trojno zaščito pred sevanjem sonca. Ne draži kože in oči. Ne maši por.

 

Kazalo

Deli članek s prijatelji