00
Dni
00
Ur
00
Minut
00
Sekund

Izkoristi Black Friday ponudbo!

Brezplačna poštnina nad 50€

Se jesenska in zimska nega razlikujeta? Kako nadgraditi nego kože pozimi?

Spremembe v okolju, kot so temperatura, vlažnost in izpostavljenost sevanju sonca, imajo pomemben vpliv na kožo, njene funkcije in strukture. Znanstvene študije so pokazale, da se s spremembo letnih časov spreminjajo tudi fiziološke lastnosti kože.

Vpliv sprememb v okolju na kožo

Spremembe v okolju, kot so temperatura, vlažnost in izpostavljenost sevanju sonca, imajo pomemben vpliv na kožo, njene funkcije in strukture. Znanstvene študije so pokazale, da se s spremembo letnih časov spreminjajo tudi fiziološke lastnosti kože.

Jesenska in zimska rutina nege kože imata precej podobnosti, saj obe obdobji zahtevata povečano pozornost pri vlaženju kože in zaščiti pred hladnim, suhim zrakom. Vendar pa obstajajo določene nianse v pristopu, ki se prilagajajo specifičnim okoljskim razmeram v vsakem letnem času.

 

Podobnosti med jesensko in zimsko nego

Povečana uporaba vlažilnih izdelkov:  Obe sezoni zahtevata uporabo bolj hranljivih vlažilnih krem ali losjonov, saj hladnejši zrak in ogrevani prostori prispevajo k izsušitvi kože.

Zaščita pred sevanjem sonca:  zaščita ostaja ključna skozi vse leto, kljub zmotnemu prepričanju, da se izdelki za zaščito pred sevanjem sonca uporabljajo samo poleti. Sevanje, odgovorno za staranje kože, je stalno prisotno, ne glede na letni čas.

Nežno čiščenje: Izogibanje trdim detergentom in čistilcem je priporočljivo v obeh sezonah, saj lahko ti izsušijo kožo in porušijo njeno naravno bariero.

Razlike med jesensko in zimsko nego

Spremembe v sestavi izdelkov: Čeprav so jeseni potrebne bogatejše kreme in vlažilci kot poleti, zima zahteva še bogatejše in bolj okluzivne formulacije, ki preprečujejo izgubo vode v izjemno suhem in hladnem okolju.

Uporaba vlažilcev zraka: Medtem ko uporaba vlažilcev zraka v jesenskih mesecih ni nujna, postanejo pozimi skoraj nujni, saj centralno ogrevanje še bolj izsuši zrak v notranjih prostorih in s tem zmanjša razpoložljivo vlago za kožo.

Zaščita pred mrazom: Jeseni kožo ščitimo pred manjšimi temperaturnimi spremembami, medtem ko pozimi potrebujemo dodatne ukrepe, kot so zaščitni balzami za ustnice in bogatejše kreme, ki ščitijo pred hladnim vremenom in vetrom.

Uporaba antioksidantov: Jesenski meseci so namenjeni obnovi kože po poletju tudi s pomočjo antioksidantov kot je vitamin C, medtem ko kožo pozimi, ko je pod stresom zaradi mraza, bolj ščiti in obnavlja vitamin E.

Koža se skozi različne letne čase sooča s specifičnimi izzivi, ki zahtevajo prilagojene nege.

Sezonska prilagoditev nege glede na problematiko

Suha koža in izsušena povrhnjica

Jesen:

Koža začne čutiti učinke hladnejšega in vetrovnega vremena, kar pogosto vodi v izsušeno povrhnjico in vidno luščenje.

Prilagoditev vlaženja je ključnega pomena. Uporaba krem bogatih z emolienti in humektanti, kot so hialuronska kislina in glicerin, pomaga ohraniti vlago, vendar le, če je dovolj vlage v ozračju, če vlage primanjkuje bo učinek ravno obraten – koža bo še bolj izsušena.

Zima:

Zaradi še nižjih temperatur in ogrevanega, suhega zraka v zaprtih prostorih se težave z izsušenostjo in luščenjem kože še stopnjujejo.

Priporočena je uporaba bolj okluzivnih sredstev, kot so silikoni in lanolin, ki zadržijo vlago v koži. Okluziv izberemo glede na osnoven tip kože, silikoni so primerni za vse tipe kož, med tem ko se lanolin priporoča samo suhemu tipu kože.

Občutljiva koža in rdečica

Jesen:

Koža se začne odzivati na spremembe temperature z rdečico in občutljivostjo, še posebej pri ljudeh z kuperozo in rozaceo.

Priporočljiva je uporaba izdelkov z antioksidanti in protivnetnimi sestavinami, kot sta niacinamid in zeleni čaj.

Zima:

Občutljivost kože in rdečica se še bolj izrazita zaradi stalnih prehodov med toplimi in hladnimi okolji.

Priporočljiva je uporaba nealergenih kozmetičnih izdelkov z minimalno vsebnostjo dražljivih snovi ter izogibanje močnim sredstvom za čiščenje ter pogostem stiku z vodo. Posegamo po nežnih izdelkih, ki vsebujejo omega maščobne kisline.

Povečano izločanje sebuma pri nekaterih ljudeh:

Jesen:

Nekateri ljudje lahko opazijo povečano izločanje sebuma, kot odziv kože na začetek hladnejšega vremena. Koža želi z prilagoditvenim mehanizmom povečanega izločanja sebuma nadomestiti izgubo vlage iz kože.

Uporaba lahkih vlažilnih izdelkov in nekomedogenih olj, kot so silikoni in  squalan, lahko pomaga uravnotežiti izločanje sebuma.

Zima:

Zaradi stalne izpostavljenosti centralnem ogrevanju in zunanjem mrazu se izločanje sebuma še bolj izrazi.

Uravnavanje sebuma z blagimi kislinami, kot je salicilna kislina, ki preprečuje zamašitev por bo pomagalo.

Jesenski in zimski meseci prinesejo specifične težave s kožo zaradi suhega in hladnega zraka, zato je za zdravje kože izjemno pomembno upoštevanje vseh posebnih značilnosti sezone ter sezonska prilagoditev nege.

Kombinacija izdelkov za celovito zimsko nego in zaščito kože – AIKON Winter Intense:

  • Kožo Intenzivno Vlaži
  • Ščiti Kožo pred Škodljivimi Dejavniki iz Okolja
  • Kožo Obnavlja in jo Vidno Pomlajuje
  • Zmanjšuje Občutljivost Kože in Krepi Bariero Kože
  • Ohranjanja Vlago v Koži

 

Izpopolnite svojo negovalno rutino s kombinacijo izdelkov za celovito zimsko nego in zaščito kože AIKON in jo nadgradite v celovito nego kože, nujno potrebno za ohranjanje zdrave kože v hladnih mesecih. Intenzivna obnova, rehabilitacija ter širokospektralna zaščita.

 

AIKON Winter Intense  – kombinacija izdelkov za celovito zimsko nego in zaščito kože:

Kazalo

Deli članek s prijatelji